Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Szülőknek | Budapesti Metropolitan Egyetem

szülőknek

Kedves Szülők!

Továbbtanulás? Elérkezett az idő, amikor gyermekének döntenie kell, hogy hol és milyen szakon szeretne továbbtanulni. A választás nem könnyű, hiszen bő a kínálat, és rengeteg szempontot kell mérlegelni a döntéshez. A szülők ilyenkor sokszor bajban vannak, hogy mivel és hogyan is segítsék gyermekeiket ebben a fontos kérdésben. Néhány praktikus tanáccsal és információval szeretnénk az Önök dolgát megkönnyíteni, valamint a METU-val és képzéseinkkel kapcsolatos kérdéseikre is szeretnénk válaszolni.

Felvételi

Milyen szempontokat érdemes mérlegelni a felsőoktatási intézmény kiválasztásakor?

 • Fontos, hogy gyermeke ne azért válasszon egy adott felsőoktatási intézményt, mert esetleg az osztálytársa is oda jelentkezik, vagy odajár valaki a családból. Az egyéni érdeklődést mérlegelve érdemes kiválasztani a megfelelő intézmény megfelelő szakját.
 • Figyelembe kell venni, hogy az adott felsőoktatási intézmény mennyiben segíti a hallgatók elhelyezkedését: milyen gyakorlati lehetőségeket kínál, biztosít-e nemzetközi tapasztalatszerzési lehetőséget, vagy egyéb plusz szolgáltatásokat, amellyel támogatja a hallgatók karrierjét.
 • Fontos ezen kívül, hogy a hallgatók milyen támogatásokra, és ösztöndíjakra pályázhatnak.
 • A költségtérítéses képzéseknél érdemes megnézni, hogy mit foglal magában a költségtérítési díj, vannak-e esetleg rejtett költségek (pl. nyelvoktatás díja).
 • Érdemes figyelembe venni azt is, hogy mennyire könnyen közelíthető meg az adott intézmény, és milyen szálláslehetőségeket kínálnak a vidéki hallgatóknak.

Hogyan lehet jelentkezni képzéseikre?

ITT megtalálja jelentkezéssel kapcsolatos legfontosabb információkat.

Milyen határidőkre figyeljünk a felvételi eljárás során?

A felvételi jelentkezéssel kapcsolatos legfontosabb dátumokat és egyéb információkat ITT találja.

Hogyan lehet növelni gyermekeim esélyeit, hogy bekerüljön a METU-ra?

Mindenképpen érdemes első helyen megjelölni a kiválasztott képzést, hiszen a ponthatár húzáskor a jelentkezési helyek sorrendjében bírálják el a felvételt.

Önöknél kötelező valamelyik szakon az emelt szintű érettségi?

 • 2023-tól eltöröltük az emelt szintű érettségi követelményt, így egyetlen szakunkra sem kötelező.
 • A pontszámításról és többletpontokról bővebben ITT olvashat.

Melyik szakokon van felvételi?

 • Felvételi vizsgát a művészeti képzéseinkre és a kommunikáció és médiatudomány mesterképzésünkre jelentkezőknek kell tenni. A többi szak esetében a tanulmányi és érettségi eredmények, valamint a többletpontokból számított pontszám alapján lehet bekerülni.
 • Bővebb információt a felvételi vizsgákkal kapcsolatban ITT talál.
 • Egyetemünk január közepétől a művészeti szakok felvételi vizsgájára előkészítőt is hirdet, érdemes élni ezzel a lehetőséggel. Az előkészítőkről bővebben a www.metropolitan.hu/muveszet oldalon olvashat.

Azokon a szakokon, amelyeken nincsen felvételi, hogyan számolják a felvételi pontokat?

 • Alapképzési szakra jelentkezésnél kétfajta pontszámítási módszer van. Jó tudni, hogy amikor gyermeke beadja jelentkezését, akkor eredményei alapján automatikusan mindkét pontszámítási módszert lefuttatják, és amelyikkel több pontja jön ki, automatikusan azt fogják figyelembe venni, ezt nem kell külön kérnie.
 • Gazdasági mesterképzéseink esetében az intézmény a felvételi pontokat az oklevél két tizedesjegy pontosságú átlagából számolja ki.

Bővebb információ a pontszámításról ITT.

taggle vége

Költségtérítés, tandíj-finanszírozás

A METU-n csak önköltséges képzéseket indítanak?

 • Az alapképzéseinken és a felsőoktatási szakképzésben csak önköltséges képzéseink vannak, a mesterképzések esetében viszont államilag finanszírozott helyeket is hirdetünk.
 • Annak érdekében, hogy a továbbtanulás továbbra is bárki számára elérhető maradjon, az állam 2012 szeptemberétől bevezette a Diákhitel2-t kifejezetten a költségtérítés finanszírozás céljából. Erről ITT olvashat bővebben.

Mit tartalmaz a költségtérítés, milyen egyéb költségek vannak ezen kívül?

 • Egyedülálló MyBrand oktatási módszert. Erről ITT olvashat bővebben.
 • A költségtérítési díj a METU-n többek között a kommunikációs képességeket, egyéni kompetenciákat és kreatív gondolkodást fejlesztő tréningsorozatot is tartalmazza, amelynek során minden félév során más-más területen fejlesztjük hallgatóink képességeit. Ezen kívül a nyelvoktatás és a KarrierCentrum szolgáltatásai is benne vannak a költségtérítési díjban. 

További részletekért kattintson IDE.

Milyen lehetőségeink vannak a tandíj finanszírozásával kapcsolatban?

Ezen a linken részletesen elolvashatja, hogy milyen ösztöndíjak, finanszírozási lehetőségek vannak.

Önköltséges képzésben van lehetőség részletfizetésre, vagy Diákhitelből fizetni a tandíjat?

 • Mindkettőre van lehetőség.
 • A költségtérítést két részletben is lehet fizetni: ebben az esetben a részletfizetés első részletét a beiratkozáskor, a második részletet a vizsgajelentkezési időszakának első napjáig kell befizetni.
 • Az állam 2012 szeptemberétől bevezette a Diákhitel2-t kifejezetten az önköltség finanszírozására. Erről ITT talál bővebb információt.
 • Az egyéb költségek finanszírozására továbbra is igénybe vehető a szabadon felhasználható Diákhitel.
taggle vége

Képzések

Honnan szerezhetünk információkat egy adott intézményről vagy szakról?

 • Érdemes megnézni az intézmény honlapját, és ha van, akkor kifejezetten a felvételizőknek szóló honlapot, hiszen ott egy helyen rengeteg fontos és hasznos információt találhat. Ha van az intézménynek hírlevele, szintén érdemes feliratkozni rá, hogy jobban megismerje az egyetemet.
 • Ha tehetik, látogassanak el a nyílt napokra, valamint az Educatio felsőoktatási szakkiállításra, ahol akár hallgatókkal és oktatókkal is beszélgethetnek. Tőlük bennfentes információkat szerezhetnek az adott intézményről. Ilyenkor tájékoztató kiadványokat és szórólapokat is beszerezhet, amelyekből érdemes hazavinni egy-egy példányt, és otthon nyugodtan áttanulmányozni őket.

Milyen képzéseket indít a Metropolitan az érettségivel rendelkezők számára?

Egyetemünk a kommunikáció, üzlet, turizmus és a művészetek terén indít képzéseket. Folyamatosan bővülő képzési kínálatunkban jelenleg 24 alapszak, 21 mesterszak, 23 szakirányú továbbképzés és 4 felsőoktatási szakképzés közül válogathatnak az érdeklődők. Képzéseinket ezen a linken tekintheti meg: www.metropolitan.hu/kepzeseink

Ha gyermekem elvégez Önöknél egy alapszakot, van arra lehetősége, hogy tovább tanuljon a METU-n?

 • Igen, számos diplomásoknak szóló képzésünk van: 21 mesterképzésre, illetve 23 szakirányú továbbképzésre jelentkezhetnek a felsőfokú oklevéllel rendelkezők.
 • Képzéseinket ezen a linken tekintheti meg: www.metropolitan.hu/kepzeseink

Ha gyermekemnek nincsen jó tanulmányi eredménye, de szeretne továbbtanulni, akkor milyen lehetőségei vannak?

 • Ha gyermeke tanulmányi eredménye nem kiemelkedő, akkor azt javasoljuk, hogy adja be jelentkezését valamelyik felsőoktatási szakképzésünkre. Ezek rövid (2 éves), gyakorlatorientált  képzések.
 • A felsőoktatási szakképzés elvégzése azért is hasznos, mert később, a diploma megszerzésekor az elvégzett felsőoktatási szakképzésért többletpontokat kaphat, illetve a felsőoktatási szakképzés során elvégzett tárgyakat már nem kell újra teljesíteni az alapképzés során.
 • A felsőoktatási szakképzésekről bővebben ITT olvashat.

Milyen ösztöndíjakra, támogatásokra pályázhat gyermekem a tanulmányai során?

 • A METU két saját programot, illetve számos egyéb ösztöndíj-lehetőséget biztosít hallgatóinak.
  • Metropolitan Kreatív Program: Ösztönözzük azokat a hallgatóinkat, akik fontos szerepet játszanak a közösségi életben. A METU-s közösség érdekében tervezett kreatív tevékenységet, alkotást, problémamegoldást akár félmillió forinttal támogatjuk.
  • Metropolitan StartUp program: Támogatjuk a kreatív ötleteket. Értékteremtő projektek és üzletileg életképes programok megvalósítását segítjük akár 1 millió forinttal!
 • Ösztöndíjainkról bővebben ITT olvashat.
taggle vége

Karrierépítés

Van szakmai gyakorlat a METU-n?

A szakok többségén az utolsó félévben kötelező szakmai gyakorlaton kell részt venniük a hallgatóknak. A szakmai gyakorlat hely és állás keresésre a METU KarrierCentrum és myBRAND Iroda  egyéni és csoportos karrier coaching szolgáltatása segít teljes körűen felkészülni. A szakmai gyakorlat a karrierút kiinduló pontja: nagyon fontos, hogy a diáknak személyiséghez és a választott szakhoz illeszkedő gyakornoki pozíciója legyen. Éppen ezért a METU saját, csak METU-s diákok számára elérhető Karrier Portált üzemeltet, a hallgatók itt megtalálhatják a nekik legmegfelelőbb lehetőségeket. Büszkék vagyunk rá, hogy hallgatóink közel 42%-ának állást ajánlottak szakmai gyakorlati helyén (METU, Szakmai gyakorlat kutatás 2020). Ezen kívül ERASMUS és CEEPUS szakmai gyakorlat ösztöndíj keretében külföldi tapasztalatszerzési lehetőség is adott számos nyelvterületen.

Az egyetemi évek alatt milyen gyakorlati lehetőségeket biztosít az Egyetem, ahol a hallgatók tovább bővíthetik a tudásukat?

Hallgatóink bekapcsolódhatnak a szakmai életbe már az egyetemi évek alatt különböző tehetségműhelyekben, vagy az Egyetem saját rádiójában is szert tehetnek szakmai tudásra. Nagyon fontos szerepe van a kötelező szakmai gyakorlatnak is, amelyre a legtöbb szak esetében az utolsó félévben kerül sor.

Hogyan tud majd gyermekem elhelyezkedni a megszerzett végzettséggel? Hogyan segít ebben az Egyetem?

A METU-n bevezetett myBRAND rendszer lényege, hogy diákjaink tudni fogják, hogyan állítsák össze a szakmai portfóliójukat. Különböző tréningek keretében megtanítjuk, illetve KarrierCentrumunk csoportos vagy egyéni coaching szolgáltatása keretében felkészítjük a diákokat arra, hogyan összegezzék ismereteiket annak érdekében, hogy a számukra legizgalmasabb munkát megtalálhassák.

Hogyan segíti a METU a hallgatók nyelvtanulását?

 • Az egyeteme hallgatói 12 nyelven hallgathatnak általános nyelvi órákat (angol, arab, francia, holland, japán, kínai, német, olasz, orosz, portugál, spanyol, svéd). Az Erasmus program résztvevőinek illetve a külföldi hallgatóknak szól a Hungarian as a Second Language tárgy, Jelnyelv kurzusunkat elsősorban kommunikáció szakos hallgatóinknak kínáljuk.
 • Felkészítő kurzusokat indítunk általános középfokú és felsőfokú akkreditált nyelvvizsgákra valamint akkreditált szakmai középfokú nyelvvizsgákra.
 • Egyéb nyelvi készségek fejlesztésére hirdetünk speciális kurzusokat, pl. Academic Writing és Effective Study Skills.
 • Ezen kívül vannak kötelező idegen nyelvi szaktárgyak, amelyek szakmai ismeretkörök idegen nyelven történő elsajátítását szolgálják.
 • Lehetőséget biztosítunk a TOEIC nemzetközi üzleti kommunikációs nyelvvizsga letételére is, amely azért fontos a pályakezdők számára, mert egyre több multinacionális vállalat ezt használja az álláskeresők nyelvi készségeinek mérésére.
taggle vége

Egyéb

Honnan és hogyan szerezhetek még információkat, illetve válaszokat további kérdéseimre?

 • Felvételi Irodánk hétfőtől-péntekig 9-től 16:30-ig várja hívását a 06-1- 273-24- 19-es telefonszámon.
 • Ugyanebben az időszakban időpontfoglalást követően személyesen is felkereshet minket a 1148 Budapest, Nagy Lajos király útja 1-9 szám alatt, a Főépület 114-es irodájában. Időpontfoglaló rendszerünket ITT találja.  
 • Amennyiben e-mailt írna, levelét a felveteli@metropolitan.hu címre küldje.
 • Ezen kívül javasoljuk, hogy gyermekével látogassanak el valamelyik nyílt napunkra, ahol személyesen a szakvezetőktől, illetve hallgatóinktól kérdezhet. Nyílt napjaink dátumait ITT találja.