Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Zöld METU | Budapesti Metropolitan Egyetem

Zöld METU

BEMUTATKOZIK 

A ZÖLD METU-ért MOZGALOM


Kik vagyunk?                                                                                                                                  

A ZÖLD METU-ért MOZGALOM alapítói, és csatlakozó munkatársak, hallgatók, akik helyi kezdeményezésként szemléletformáló aktivitásokkal segítjük a METU zöldítését, az önkéntesség kultúrájának népszerűsítését, az érdeklődők önkéntes programokba történő bevonását, a társadalmi közjó elérésére irányuló tevékenységek megszervezését. Bízunk abban, hogy az önkéntes tevékenységünk által új ismeretekre, tudásra teszünk szert és egyre többen váltunk egy hosszútávon fenntartható életmódra.


Mit szeretnénk?

Közös célunk, hogy a METU zöld legyen! Teremtsünk értéket a METU szellemi tőkéjének, kapcsolati hálójának, tapasztalatának, tudásának felhasználásával!

A ZÖLD METU-ért MOZGALOM-hozcsatlakozó önkéntesek közreműködésével olyan eseményeket, tudást közvetítő rendezvényeket, kerekasztal beszélgetéseket szervezünk, melyek célja szellemileg inspiráló műhelyek, együttműködések, együtt gondolkozások kialakítása, annak érdekében, hogy hétköznapi - környezettudatosságot nélkülöző - függőségeinket beazonosítsuk, és egymást segítve, jó példákkal, felhívásokkal, humorral és a fokozatosság elvét megtartva környezettudatos szokásokká alakítsuk. 


Hogyan tudsz támogatni bennünket?

Változz és változtass egy hosszútávon fenntartható életmódra! 

Kövesd nyomon mozgalmunk híreit, felhívásait, és építsd be a mindennapjaidba a környezettudatosságot, törekedj az ökológiai lábnyomunk csökkentésére!

Ha ennél is többet szeretnél tenni a környezetünkért, csatlakozz önkéntesként A ZÖLD METU-ért MOZGALOM-hoz! Gondolkodj velünk, vállalj részt a közösen meghatározott feladatainkból egyéni képességeid, a rendelkezésre álló szabadidőd szerint, és teljesítsd ezeket az elvállalt felelősség szerint.


Hol tudsz csatlakozni hozzánk?

Amennyiben egyetértesz a céljainkkal, és szeretnél aktív és lelkes részese lenni a METU zöldítésének, kérjük, jelezd a greenmetu@metropolitan.hu e-mail címen.

Minden környezettudatos önkéntest tárt karokkal várunk!


A ZÖLD METU-ért MOZGALOM


A ZÖLD METU-ért MOZGALOM alapítói

A mozgalom 2019 nyarán, a műanyagmentes július hónapban indult útjára, alapítói az egyetem oktatói, munkatársai: Prof. Baráth Hajnal DLA habil., a Divat és Textil Tanszék vezetője, Dávid Ágnes, a METU HR-vezetője, dr. Csete Lívia jogtanácsos, Dr. Huzdik Katalin PhD, Üzleti Tudományok Intézete egyetemi docense, Magay Andrea, a Rektori Iroda vezetője, Major Szilvia, a KarrierCentrum és a TréningKözpont vezetője, Paulik Henriett számviteli igazgató, valamint Urbán István üzemeltetési igazgató.


A ZÖLD METU-ért MOZGALOM eddigi eredményei

 • Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Felsőoktatási Intézményirányítási és Finanszírozási Főosztálya felkérte a felsőoktatási intézményeket, hogy csatlakozzanak az Európai Hulladékcsökkentési Hét kampányhoz. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2020. november 21-29. között került megrendezésre és arra ösztönzött minket, hogy gondoljuk át, miként tudjuk a hulladékunk mennyiségét csökkenteni a háztartásunkban, a munkahelyünkön, az iskolákban, óvodákban, a vállalkozások a tevékenységük során vagy éppen amikor pihenünk, a szabadidőnket töltjük. A 2020. év fókusza a láthatatlan hulladékokon volt.A minisztérium kérése alapján a Zöld METU-ért mozgalom felvette a kapcsolatot a HUMUSZ Szövetséggel, hogy szakmai ismeretterjesztő előadással segítsenek egy figyelemfelhívó kampányt indítani, melynek keretében online elődás közzétételével hívtuk fel hallgatóink, dolgozóink figyelmét  a hulladékcsökkentéssel kapcsolatos hasznos tudnivalókra, praktikus tanácsokkal segítve ennek megvalósulását. A videót ITT tekintheted meg.
 • 2020. június 18-án megszerveztük az első mozgalmi pikniket
 • akkreditált laboratóriumban a 4 campus csapvízét bevizsgáltattuk (fizikai, kémiai, mikrobiológiai vizsgálat)
 • a Marketing tehetségműhely hallgatóival egyeztettünk logónk tervezése kapcsán
 • felkértük a könyvtárat zöld sarok elkészítésére
 • felkértük a hallgatói rendezvények/bulik szervezőjét szívószálmentes, ill. környezetbarát szívószálak használatára, kezdje meg a bulik zöldítését, minden rendezvényszervezési szerződésben rögzítésre került,
 • az egyetemi dolgozók 2019-es GREENMAS karácsonyi rendezvényét teljesen műanyagmentesre szerveztük
 • felkértük az idegennyelvi intézetet, hogy a nyelvi órákon legyenek zöld percek
 • 2019. november 27-én tartottuk az első Green Day rendezvényét
 • a művészeti karon karácsonyi gardróbvásárt szerveztünk
 • megszerveztük a szelektív papír / kapszulás kávéfőzők kapszuláinak gyűjtését és elszállítását
 • megszerveztük a „használj saját bögrét” kampányt a büfékben (saját vagy visszahozható bögrében is kérhető ital)
 • az étterem és büfé üzemeltetője megkezdte az elviteles dobozok cseréjét környezetbarát csomagolóanyagokra
 • az üdítőital automatákban 80%-ban aludobozra cseréltük a PET palackokat
 • felkerült a METU a GreenMetric listára
 • elkészült a GreenMETU FB oldala


A ZÖLD METU-ért MOZGALOM munkaterve


 1. A Művészeti és Kreatívipari Karon, valamint az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai Karon a zöldítés népszerűsítése, terjesztése, ennek kapcsán a METU-n oktatott tantárgyakban megjelenő fenntarthatósági témákról, intézkedésekről és zöldítésről adatbázis kialakítása és folyamatos aktualizálása.
 2. A Művészeti és Kreatívipari Karon, valamint az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai Karon a HÖK képviselőivel együttműködve két alkalommal gardróbvásár megszervezése.
 3. METUGREEN plakátok és piktogramok tervezése, megvalósítása, kihelyezése a campusokon.
 4. Nem luxustáska kampány megszervezése és lebonyolítása.
 5. Munkavállalók és hallgatók bevonásával varróklub megszervezése, ahol környezettudatos termékek és alkotások készülhetnek.
 6. Valamennyi campusra kiterjedően egy alkalommal szemétgyűjtés megszervezése.
 7. Büfékben, éttermekben az üzemeltetővel együttműködve PET palackok kivezetése.
 8. A mozgalom kommunikációs felületein zöldítő híradás, tartalomfrissítés, ismeretterjesztés.
 9. Zöldítő tréning tematika kialakítása és megszervezése hallgatóknak, munkavállalóknak.
 10. HÖK képviselőkkel együttműködve gólyatáborban zöld sarok kialakítása, a mozgalom céljainak bemutatása, ismeretterjesztés.
 11. Mozgalomhoz csatlakozók bevonása, nyitott mozgalmi ülés szervezése, önkéntesek toborzása.
 12. Zöldítő rendezvények, ismeretterjesztő előadások megszervezése, és lebonyolítása.
 13. Használt mobiltelefon gyűjtés megszervezése.


Híreink

2020.06.18

Az időjárás ugyan nem volt túl kegyes az első GreenMetu piknikhez, de nem futamodtunk meg. PET palackokból csinos virágtartókat fabrikáltunk és madáretetőket is beszereztünk.
Kedves délután volt és biztos, hogy folytatjuk!


Zöld sarok a könyvtárban - ismét fejlődött a METU könyvállománya!


A METU könyvtárosai örömmel csatlakoztak az intézmény zöldítési programjához, melynek keretében a központi könyvtárában kialakításra került egy ZÖLD SAROK. A ZÖLD METU-ért MOZGALOM kezdeményezte a kialakítását.

A Mozgalom célja: dolgozóink és hallgatóink bevonásával elősegíteni szellemileg inspiráló műhelyek, együttműködések, együtt gondolkozások kialakítását. A Mozgalom a környezettudatosság kapcsán új ismeretek, és tudás megszerzését is szorgalmazza. Ennek támogatására a könyvtár állományát bővítettük a klímavédelem és zöld fenntarthatóság témájú könyvekkel.

A listában többek között megtalálható Nagy Réka, szerkesztő-újságíró, „Ökoanyu – Egyszerűen zöld" c könyve.  Réka a Green Day rendezvény egyik előadója volt, és „Ökoanyü" főcímmel több fenntarthatósági témájú könyv szerzője.

Excelben találjátok a könyvek teljes jegyzékét: Zöldsarok könyvei.xlsx

Kellemes olvasást kíván, Bánhegyiné Kollár Kornélia